Gyermekvédelem

széchenyi logó

A NETEN IS KÖZLEKEDJÜNK OKOSAN!

Díjmentes szűrőszoftverrel segítjük a gyermekek biztonságos internethasználatát.

1

ÖNNEK VAN KISGYERMEKE? UGYE FÉLTI EGYEDÜL ÁTENGEDNI AZ ÚTTESTEN? ÉS AZ INTERNETEN MÉGIS HAGYJA ŐT VÉDTELENÜL BOLYONGANI?

A nyári vakáció beköszöntével több szabadidejük van a gyerekeknek – ilyenkor nemcsak a táborok, hanem a net is számtalan lehetőséget kínál a szórakozásra, a világ felfedezésére, sőt új ismeretségek szövődésére is. Az internet tehát igazi kincsesbánya.

2

VAJON MIÉRT GONDOLJA MÉGIS MINDEN HARMADIK MEGKÉRDEZETT ÉDESANYA, HOGY A „HÁLÓ” KÁROS ÉS VESZÉLYES LEHET GYERMEKE SZÁMÁRA?

A szülők – felelősségüket átérezve – joggal tartanak attól, hogy a gyerek még nem ismeri az internetes közlekedés minden fortélyát. Hogyan lehetséges mégis, hogy – egy friss felmérés szerint – hazánkban már minden második 7-10 éves gyermek, sőt még a 7 éven aluliak közül is minden tizedik egyedül is szokott internetezni!? Ez óriási szám, a féltés tehát nem alaptalan – de jó tudni, hogy a segítség több irányból is jöhet. Ahogy a szülői gondoskodás más területein, az internet esetében is az a legszerencsésebb, ha a gyermek a szülővel együtt teszi meg az első lépéseket, aki később sem engedi el teljesen csemetéje kezét. Segít neki, hogy merre induljon, mit kerüljön el, és a későbbiekben is tud róla, hol jár, mit csinál a világhálón. Beszélgessen vele bizalommal és nyitottsággal, fedezzék fel együtt a számtalan lehetőséget! Az állandó személyes jelenlét persze nem lehetséges – és nem is indokolt. A gondoskodásra ugyanis ma már a távolból is van mód. Erre ajánlunk most ingyenes, könnyen letölthető szűrőprogramokat, melyek a nap 24 órájában – akár több hordozható eszközön is egyszerre – felügyelik gyermeke internetezését.

3

ÖN IS TART ATTÓL, HOGY A VÁRATLAN, IJESZTŐ VAGY FELNŐTTEKNEK SZÓLÓ TARTALMAK KÁROSAN HATNAK GYERMEKE LELKI FEJLŐDÉSÉRE?

A szoftverekkel beállíthatja, mi az, amit nem szeretne, hogy gyermeke elérjen az interneten. Célszerű ezt előre megbeszélni, egyeztetni vele – ez bizalomteli kapcsolatukat is erősítheti.
A programok megmutatják, milyen hívószavak segítségével keres gyermeke, s lehetővé teszik, hogy Ön kiszűrje a számára nem megfelelő, nem kívánt tartalmakat.
A rendszer a megtekintett oldalakat naplózza a számítógépen, így utólag azokból is ki lehet szűrni a nemkívánatos tartalmakat. Bizonyos webhelyeket mobilkészüléke segítségével is letilthat.
Ha gyermeke megsérti a szűrőbeállításokat, a szoftver erről e-mailben értesíti Önt.

4

TART ATTÓL, HOGY GYERMEKE A SZÁMÍTÓGÉP ELŐTT ELTÖLTÖTT TÚL HOSSZÚ IDŐ MIATT INTERNETFÜGGŐ LESZ?

A szűrők segítségével meghatározhatja, mennyi időt tölthet netezéssel, időkorlátokat (hét, nap, óra) állíthat be.

5

TART ATTÓL, HOGY GYERMEKE TÁRSAS VISELKEDÉSE, SZOKÁSAI ROSSZ IRÁNYBAN VÁLTOZNAK, ESETLEG BIZALMAS INFORMÁCIÓKAT ÁRUL EL, S ÍGY AKÁR VESZÉLYBE SODORHATJA MAGÁT?

A szűrő megmutatja, hogy gyermeke mely közösségi felületeken van jelen, milyen fotókat tesz közzé és mit közöl magáról. De még jobb, ha bizalommal fordulhat Önhöz, s mindezt közösen döntik el.
A szoftver segítségével megakadályozhatja, hogy bizalmas személyes adatokat osszon meg az interneten, beleértve a telefonszámot, a lakáscímet, az e-mail címet, netán a társadalom-biztosítási azonosítót. Ha Ön elmagyarázza az ebben rejlő kockázatokat, a gyerek nem korlátozásként éli ezt meg, hanem érzi saját felelősségét is.
A rendszer a felügyeletet mobileszközökön is lehetővé teszi, így a beállításokat nem csupán otthonról, hanem útközben is meg tudja változtatni.
Az internet térhódításával arányosan nő a gyermekek internetezését felvilágosítással és szűrőkkel is védő szülők száma. Ön is köztük van már?
A kiskorúak biztonságos nethasználata érdekében* 2014. július 1-jétől internet-szolgáltatóként biztosítjuk a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható szoftverek (szűrőszoftverek) internetes honlapunkról való ingyenes letölthetőségét és ezt követően azok ingyenes használhatóságát minden érdeklődő előfizető (szülő) számára.

*Tájékozódhat még a gyermekvédelemmel kapcsolatosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline oldalán, ahol a világhálón talált jogellenes, vagy kiskorúakra káros tartalmakat jelentheti be.

Most bármelyik ajánlott szűrőszoftver letölthető a fenti linkekről, majd díjmentesen telepíthető és felhasználható jelenlegi ügyfeleink számára.

A szűrőszoftver hasznos segédeszköz, amely kiegészíti – de természetesen nem pótolhatja – a szülők jelenlétét. Segítségével Ön is támogathatja gyermekét abban, hogy egészségesen és harmóniában éljen, hogy felelősen, okosan internetezzen.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mellett működő Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal egy ajánlást fogalmazott meg a kiskorúak biztonságos nethasználata érdekében, az ajánlás az alábbi linken érhető el: http://nmhh.hu/dokumentum/162986/szuroszoftver_ajanlas.pdf

A Microweb Internet szolgáltatást a Remicro Kft. nyújtja. Vas megye és Veszprém megye meghatározó szolgáltatója. Kérdés esetén hívjon az 1204-es számon.

Kapcsolat

9700 Szombathely,
11-es huszár út 186.

9970 Szentgotthárd,
Kossuth u. 64.

Telefonos ügyfélszolgálat:
08:00 - 20:00